CÂRPELE  AU DEVENIT UN MIJLOC STILISTIC

Unde a dispărut eleganţa vestimentară din perioada vintage şi retro? În română există cuvântul ”țoale”, el nu se referă decât la haine, înseamnă zdrențe (sau cârpe) care arată la fel de drastic precum sună.  Anii au trecut, iar o rochie cu buline din lada bunicii nu mai stârnește interes, căci zdrențele sunt la mare căutare! Astăzi moda ne oferă deseori spectacolul eroilor în zdrențe. Blugii prespălați și rupți, tricourile ciuruite, mai mult dezgolesc decât acoperă.

 

Lumea din jurul nostru se schimbă în fiecare zi, dar ce se poate întâmpla în decursul unei perioade mai lungi?

În socialism, de exemplu, hainele erau cu adevărat o rușine. În ele erau cusute sărăcia și frica. Magazinele de confecții arătau ca niște depozite de deșeuri, stofele miroseau a noroi și tot soiul de derivate chimice. Croiala era proastă, grosolană și bățoasă, nu se potrivea pe nici un corp. Când intrai în magazine, te apuca o tristețe, o silă, căci lucrurile create îți tăiau cheful de viață. Această urâțenie este omniprezentă. Astăzi, când moda atinge cele mai înalte culmi ale dezvoltării, când designerii dispun de ateliere moderne și echipamente de ultimă generație, cârpele au devenit un mijloc stilistic. Suntem disperați să cumpărăm haine ”noi”, rupte și zdrențuite.

Eradicarea frumuseții și gustului vestimentar este în plină desfășurare. Am uitat de eleganță și tendințele retro, iar acest fapt este jalnic, mai cu seamă pentru femei. Ne-am format deprinderea să vedem pe stradă tinere fardate impecabil, dar îmbrăcate ca niște boschetari.  Urâtul e cultivat cu tot dinadinsul când blugii rupți și largi peste măsură, nu doar că  ucid orice urmă de feminitate, dar mai și strică mersul, creându-se iluzia optică a unor picioare împrumutate.

Astăzi, urâtul nu mai are nevoie de nimic ca să fie urât, este deja gata întronat, puternic, irevocabil. Gusturile în vestimentație sunt, cu certitudine, diferite și nu pot fi contestate, însă dorul de a ne delecta privirile cu femei îmbrăcate în rochii elegante, ne apasă…

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.