CIOCOLATA — O PLĂCERE VINOVATĂ

Fie dulce, amăruie, cu lapte sau alune, ciocolata rămâne a fi un răsfăț culinar pentru oameni de toate vârstele. Este bine știut că odată cu gustul inconfundabil, ea aduce și multe calorii. Specialiștii susțin că ar fi nevoie de 57 de minute de haltere sau 43 de minute de aerobic pentru a arde 210 de calorii provenite din dulciuri. Deși consumul de ciocolată este cunoscut pentru beneficiile asupra stării emoţionale și memoriei, există foarte puține dovezi care să indice alte proprietăți favorizatoare. Mai multe studii observaționale și experimentale au demonstrat că ciocolata conţine substanţe care stimulează creierul în acelaşi mod în care o face canabisul și cocaina.

Conform studiilor, consumul regulat de ciocolată poate crea dependență din cauza activării unor receptori din creier, în mod similar efectului cocainei, informează https://psychcentral.com/lib/does-chocolate-addiction-exist//. Această dependență este mai dificil de gestionat în special la copiii mici. Prin urmare, cantitatea de ciocolată ingerată trebuie monitorizată cu prudență.

Ciocolata stimulează producţia de endorfine şi serotonină, aşa numiţii hormoni ai fericirii, responsabili de starea noastră de bine. Cu toate acestea, are mai puține beneficii nutriționale căci nu reprezintă o sursă importantă de vitamine și oferă doar 8% din consumul zilnic de calciu și 2% din doza zilnică de fier.

Această decizie culinară nu este una tocmai potrivită pentru sănătatea și condiția noastră fizică. Prin numărul mare de calorii introduse în circuitul alimentar, care, nefiind utilizate în procese intensive energetice celulare, ciocolata provoacă obezitatea.

Consumul de ciocolată este în detrimentul persoanelor care suferă de diabet zaharat. Este foarte important să cunoaștem că zahărul nu este calculat doar în funcție de dulciurile pe care le mâncăm. El se găsește în majoritatea alimentelor și băuturilor. Corpul nostru răspunde diferit la zahărul dintr-un măr, de exemplu, deși acest fruct este încărcat cu zaharuri. Pentru aceeași cantitate de dulciuri, zahărul provenit din acestea va provoca o creștere mai mare a glicemiei, comparativ cu cantitatea dintr-un măr. În acest sens, regula de bază este: ”Cu cât un aliment este mai rafinat și procesat, cu atât indicele glicemic este mai mare”, notează https://www.popsci.com/chocolate-is-not-super-food#page-2.

Oamenii de știință consideră că, de fapt, creșterea glicemiei este responsabilă pentru pofta pe care o simți. „Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați provoacă creșterea glicemiei din sânge. Trei-patru ore mai târziu, are loc un un ciclu în sânge, care pregătește creierul să te facă se vrei mai mult din aceste alimente”, informează www.popsci.com

Printre alte probleme asociate consumului de ciocolată se numără cele cu dantura, alergie, acnee, obezitate, creșterea nivelului de glicemie în sânge (diabetul zaharat) și a nivelului de colesterol, ș.a.m.d.

Dincolo de toate, chiar dacă dependenţa de ciocolată este reală sau nu, acest desert ar trebui consumat cu moderaţie, întrucât excesul poate provoca diverse afecţiuni, din cauza conţinutului ridicat de zahăr și grăsimi.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.