DE CE ESTE GREU SĂ REZISTĂM TENTAȚIILOR CULINARE

Fără urme de îndoială, mâncarea bună ne aduce satisfacție deosebită și nu este doar o sursă de supraviețuire. Trăim într-o perioadă în care nu trebuie să mâncăm hipercaloric, nu trebuie să bem mult alcool, să consumăm dulciuri, să fumăm, dar printre atâtea restricții, nu ar trebui să ne privăm de micile plăceri care ne fac viața mai frumoasă. Mâncarea, la fel ca și drogurile, creează dependență. Tocmai de aceea, trebuie să învățăm că a simți plăcerile vieții ține și de arta măsurii. Este bine știut că dieta e mereu un sacrificiu. Cercetătorii explică de ce este atât de greu să rezistăm tentațiilor culinare.

Mecanismele cerebrale generează plăcerea şi intenţia de a mânca anumite alimente.
Nevoia de hrană este esenţială pentru supravieţuire şi se situează la baza piramidei necesităţilor umane. La niveluri superioare se găsesc plăcerile mai rafinate, dar mai puţin stringente. Cercetătorii spun că de toate acestea sunt responsabile anumite circuite hedonice din creier.

Ajungem să consumăm mai des alimente ­care ne fac plăcere, chiar dacă ştim că unele dintre ele sunt mai puţin sănătoase. Acest lucru se întâmplă pentru că mâncarea, ca şi drogurile, provoacă dependenţă. Zonele responsabile de plăcere sunt conectate cu circuite cerebrale de recompensă. Ele ne fac să ne dorim un anumit lucru şi să repetăm comportamentul care ne-a produs plăcerea. Aceste circuite sunt localizate în profunzimea creierului, mai jos de cortex, zona responsabilă de raţiune. Astfel se explică faptul că  unele persoane nu se pot opri din mâncat, deşi sunt conştiente că îşi fac rău.

În plus, studiile arată că persoanele care suferă de obezitate au în creier mai puţini receptori pentru dopamină decât indivizii slabi, şi de aceea ei mănâncă mai mult pentru a atinge aceeaşi senzaţie. În timp, intră într-un cerc vicios şi au nevoie de cantităţi din ce în ce mai mari de hrană pentru a compensa acest deficit, acumulând, implicit, kilograme.

S-a demonstrat că gustul dulce şi textura cremoasă provoacă plăcere culinară cel mai des.

Și a mânca înseamnă o artă. De exemplu, nu o să simțim plăcere dacă doar mâncăm sau bem ceva anume. Ne vom delecta simțurile gustative doar dacă vom mirosi, vom savura mâncarea înainte de mânca sau bea, dacă mestecăm  de mai multe ori în gură pentru a simți alchimia care are loc între mâncare și corpul nostru. Trebuie să ne permitem să simțim apoi gustul după ce am înghițit. E un întreg proces care are loc foarte încet, slow motion, dar care se derulează de fapt într-un timp relativ foarte scurt și amplifică toate senzațiile.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.