DETALII DIN CULISELE MEDIULUI JURNALISTIC CU DANIELA VIZITIU

„Jurnalist nu te naști, ci devii!”, afirmă cu multă convingere prezentatoarea de la postul de televiziune Jurnal TV, Daniela Vizitiu, în cadrul unei discuții cu reporterul revistei Valand Magazine. Jurnalista este de părere că poți să te naști pictor sau artist, nicidecum, însă, jurnalist. În opinia sa, abilitățile acestei profesii le deprinzi pe parcurs, iar cu cât muncești mai mult, cu atât devii o versiune mai bună a ta. Tânăra declară că poți să devii un jurnalist foarte bun și fără să urmezi o facultate de profil, iar mai mult de 50% dintre persoanele care activează în sfera TV sau radio nu au neapărat studii în acest domeniu. Este suficient să ai calități vocale, adică o dicție bună, spirit de observație, să fii curios, să ai o fire artistică de a scrie și să știi să decizi ce informații sunt relevante pentru public.

 Daniela își amintește cum s-a aventurat în jurnalism:

„După doi ani, în care am făcut studii la drept, mi s-a părut puțin complicat și am înțeles că asta nu mă reprezintă. Trebuie să ai mereu o ținută sobră, să fii punctuală și să ai responsabilități enorme. Nu spun că în jurnalism nu le-ai avea. S-a întâmplat pe neprins de veste, când într-o dimineață de vară mi-a venit ideea năstrușnică să aplic pentru studii în jurnalism. Voiam să schimb ceva în viața mea, să aduc mai multă culoare. Nu regret că am luat această decizie, pentru că mi-a adus schimbări radicale în viață”.

Daniela Vizitiu a făcut reporterie o perioadă îndelungată la Jurnal TV, a devenit membru al echipei „Veranda”, ulterior a participat la proiectul „Rețete și rețele”,  ne-a obișnuit cu informații despre starea vremii, fiind prezentatoare la rubrica meteo, iar de curând este moderatoarea ”Paparazzi”.

„În 5 ani de experiență, deja am ajuns prezentatoare. Asta e cea mai mare reușită a mea de pînă acum, mi-a adus fericire, împlinire”, mărturisește Daniela.

Fiind solicitată să ne vorbească despre provocările din jurnalism, ea ne-a a spus următoarele: „Cea mai mare provocare a fost să scap de accentul rusesc, pentru că sunt pe jumătate rusoaică. La început scriiam mai greu, acum scriu mult mai bine. Există o concurență aprigă între femei, trebuie să fii mereu tonifiată, frumoasă, să ai dicție bună. Doar aici am găsit provocări.”

 Daniela susține că a găsit mai multe beneficii decât neajunsuri în această profesie: îți construiești o poziție în societate, îți faci cunoștințe noi și importante, ești în pas cu evenimentele și detaliile de ultim moment. Cu toate acestea, ea ne dezvăluie și un adevăr incomod despre meserie: „O să fiu sinceră, este o profesie care nu are un salariu motivant în comparație cu alte domenii”.

 Tânăra jurnalistă nu neglijează orele de somn și odihna: „Weekend-urile mele sunt deja libere. Înainte, când eram reporter, dedicam 7 zile din săptamână doar muncii. Acum mi-am învățat lecția. Trebuie să-ți faci timp și pentru tine, pentru părinți, familie, să te relaxezi. Dacă nu ai relaxare, odihnă, nici munca nu este la fel de reușită. Niciodată nu pun pe plan secund somnul. În primul  rând trebuie să fiu odihnită. Deci 8 ore din 24 eu le dorm.”

Daniela este convinsă că frumusețea ne conferă încredere, iar unei femei încrezute, cu ținută și atitudine îi reușește mai mult în viață. Tocmai de aceea acordă atenție condiției sale fizice, iar sportul este în fruntea listei de activități. Deși preferă romanele, în ultima vreme citește cărți de formare profesională în domeniul afacerilor, căci, după cum menționează ea: „Jurnalismul nu este o profesie pe viață. Trebuie să crești, iar eu mă văd în viitor în afaceri”.

Plăcerea în viață, în concepția Danielei Vizitiu este „să savurezi o cafea în natură, alături de persoana dragă, dar și să ai portofelul plin!”.

Deși este o fire extrovertită, jurnalistei nu i-ar plăcea să fie întrebată public despre relația cu părinții.

„Familia trebuie să rămână după cortină. În rest, despre eșecuri, invidie, trădări, iubiți, vă povestesc tot!”, a subliniat ea.

Interlocutoarea noastră nu a ezitat să ne ofere câteva detalii și despre viața ei personală: „Sunt încă singură. Toată lumea, în special părinții, mă întreabă, mă îndeamnă și chiar mă împing să mă căsătoresc. Nu mi-am găsit încă acel om care să mă împlinească sufletește. Am și eu cerințe. Sper că viața mi-a pregătit ceva care să mă surprindă în viitorul apropiat. Dar vreau ca asta să se întâmple mai repede, pentru că o familie trebuie construită cât mai devreme”.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.