ELENA CONDREA-DESIGNERUL CARE ÎMBRACĂ ARTA PE FEMEI

Pentru mine o haină reprezintă ceva mai mult decât un țesut simplu. Nu vreau să creez nimic ordinar, iar să îmbraci o operă și să o demonstrezi nu-i deloc comun, trivial ”, afirmă cu încredere Elena Condrea, un designer autohton începător care creează piese vestimentare inspirate din tablourile contemporane. Pe lângă detaliile tehnice din lumea modei, ea ilustrează o latură emoțională puternică, îmbinând moda cu arta. Elena susține că cele mai mici detalii fac diferența între articolele vestimentare și, mai spune: „Eu nu vreau să devin un nume cunoscut, nu asta mă interesează. Din contra, îmi place să rămân în umbră de cele mai multe ori. Eu vreau ca doamnele să se simtă speciale, să se distingă de mulțime prin detalii unice”.

Deși este foarte greu să transpui cu exactitate un tablou pe țesut textil, moda ar fi rece și plictisitoare fără artă, în concepția Elenei. Ea menționează: „E fascinant când admiri o rochie care să te surprindă din toate părțile cu diferite culori, să vezi din față o imagine, din spate alta. E foarte greu să articulezi culorile, dar eu păstrez ideea inițială a pictorului. Nu schimb nimic. Rezoluția rămâne aceeași iar tabloul rămâne integru”.

Am rugat-o pe Elena să ne dezvăluie câteva detalii din procesul de creație și etapele prin care trece un articol vestimentar pînă a ajunge la cea finală. Iată ce ne răspunde interlocutoarea: „Totul începe de la tablouri. Când privesc tabloul, îmi imaginez deja ce articol se va naște din el. După aceasta aleg persoanele responsabile să printeze imprimeul pe țesut, care este un proces complex, dificil. Ulterior distribui și alte misiuni pentru prelucrarea modelului”. Designerul mai adaugă: „Jocurile de culori sunt o îndemânare particulară și foarte subtilă a artistului. Pentru mine nu există alb, cafeniu sau roșu. Fiecare culoare are aproximativ câte 50 de nuanțe. Din orice combinație de nuanțe se obține o culoare nouă, unică. Nimeni nu va putea să o reproducă pentru că nu știe formula”.

Sângerei este orășelul ei de baștină, iar Roma – centrul de artă care o inspiră cel mai mult: „Nu degeaba se spune că toate drumurile duc la Roma”, mărturisește Elena. Italia este pentru Elena mai mult decât o țară. Este o muză. Acolo stofa și materialele necesare sunt de calitate, de unde și le procură. Designerul declară următoarele: „Locuiesc la Milan de mai mulți ani. Italia mă inspiră printr-o diversitate puternică. Deși este o țară mică, de la nord la sud dialectele sunt atât de diferite, încât oamenii nu se înțeleg. Acolo oamenii vorbesc, mănîncă, gândesc diferit de la o regiune la alta”.

„Am studiat pedagogie, am lucrat traducătoare în mai multe țări. M-am gândit la modă cu ceva timp în urmă, dar îmi plăcea asta de mic copil. Ideea de a combina moda și arta s-a născut acum doi ani, când l-am cunoscut pe Francisco Bocola” – este confesiunea telegrafică a interlocutoarei noastre despre inițierea sa în lumea fashion.

Elena Condrea organizează și participă la numeroase expoziții, dar cele mai multe experiențe o leagă de pictorul italian Francisco Bocola, despre care dânsa ne vorbește cu o deosebită admirație: „Francisco vine dintr-o familie modestă. A început să lucreze ca frizer și a realizat că are o pasiune pentru jocurile de culori. Ulterior a studiat la Academia de Arte, a ajuns să construiască și bărci, a făcut de toate. Într-un final a devenit designerul renumitului creator de modă și om de afaceri francez – Pierre Cardin”.

Moda este o formă artistică mai accesibilă și mai solicitată decât arta, în opinia designerului. Deși pictura nu are nevoie de promovare, Elena a ales să se inspire din tablourile lui Bocola din motive pe care le subliniază: „Francisco expune viață în tablourile sale. Eu văd în ele atmosferă, oraș, mare, iar fiecare articol de-al meu are un nume. El e un informal în pictură și vreau să-i valorific arta”.

Designerul Elena Condrea are idei interesante despre arta contemporană: „Mulți spun că pictura contemporană este o tendință nouă. De fapt, ea este veche, pentru ceea ce este „nou” este ceea ce a fost cândva, la începuturi”.

Elena este plecată din țară de la vârsta de 16 ani dar sufletul, familia și tradițiile o leagă de casă, după cum spune ea: „Am un atelier în Moldova și vreau să confecționez totul aici. Îmi propun să ofer oamenilor locuri de muncă, pentru că lumea de aici merită asta. Este bine să ieșim din țară, să vedem ce se petrece peste hotarele ei, dar trebuie să aducem acasă tot ce acumulăm în altă parte. Vreau să îmi extind afacerea în toată lumea, dar încep cu Moldova”.

Pe 30 martie, la Miami, va avea loc o expoziție cu „tablourile-muză” ale Elenei Condrea, iar pe 4 aprilie designerul își va prezenta prima colecție vestimentară la o expoziție din Moldova, sub denumirea de brand IEC Gallery Fashion Collection. Ea speră să lanseze câte o colecție nouă, de orice sezon, la fiecare jumătate de an și afirmă cu certitudine: „Colecțiile mele nu vor fi numeroase. Ele pot să includă 10-20 de rochii, de exemplu. Dar dacă 10 femei o să le cumpere, ele vor fi unice în toată lumea”.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.