FLUXUL DE OAMENI DIN PIAȚA CENTRALĂ, AFLAȚI ÎN FEBRA PREGĂTIRILOR DE PAȘTI

De la brânzeturi, găinușe, muşchiuleţ de porc, mieluţ şi iepuraş „proaspăt” sacrificat, până la găleţi de murături şi sticle de votcă, de toate se găsesc în haosul din Piața Centrală. Tot aici puteți procura pască, cozonaci, ouă vopsite şi alte produse nelipsite la sărbătorile pascale. Mânați de dorința de a-și umple pungile cu de toate pentru masa de sărbătoare, moldovenii invadează, ca de fiecare dată, Piața Centrală din capitală.

Îmbulzeală, mizerie, cerşetori, produse vândute pe jos, în condiţii necorespunzătoare, tarabe vechi şi murdare. Aşa arată Piaţa Centrală din Chişinău, locul unde mii de oameni sunt nevoiţi să îşi facă, zilnic, cumpărăturile. Asta pentru că piaţa se află chiar în centrul oraşului, iar preţurile sunt mai mici.

Aflați în febra pregătirilor de Paști, majoritatea moldovenilor găsesc Piața Centrală ca fiind locul cel mai oportun pentru cumpărături. Chiar dacă produsele stau în praf, practic pe marginea drumului, cumpărătorii nu ezită să se înghesuie să-şi facă provizii pentru masa de sărbătoare. Deşi ei spun că preţurile sunt mari în preajma sărbătorilor pascale, nimeni nu renunţă la bucatele tradiţionale, iar unii spun că au economisit câteva luni bune, numai ca să aibă îndeajuns bani pentru a procura cele necesare.

Cea mai mare aglomeraţie este la stand-urile cu carne şi brânzeturi, deşi acestea sunt şi cele mai costisitoare produse din piaţă.

„Preţurile sunt exagerate, dar nu vrem să ne lipsească nimic de pe masa de sărbătoare, este o tradiţie pe care o respectăm cu sfinţenie. Am mai făcut ceva economii în timpul anului ca să îmi permit să întâlnesc copiii şi neamurile cu o masă plină cu ceea ce trebuie. Nu am calculat cât am cheltuit până în prezent, dar la sigur câteva mii”, declară unul dintre cumpătărori.

Potrivit unui sondaj online realizat de organizaţia non-guvernamentală «Primăria Mea», oamenii resimt tot mai mult efectele proastei gestionări a pieţelor şi, de aceea, aleg o variantă aparent mai sigură–supermarket-urile. Ei şi-ar dori ca aceste spaţii să fie amenajate conform standardelor de igienă şi siguranţă, astfel încât să beneficieze atât vânzătorii cât, şi cumpărătorii. În plus, pieţele să fie accesibile şi pentru persoanele cu necesităţi speciale. De asemenea, ar trebui să fie impărţite în zone de comerţ specifice.

Deşi piaţa este plină, comercianţii, ca şi în anii precedenţi, se plâng pe vânzări modeste.

În această perioadă, nutriționiștii recomandă, în special celor care au ţinut post, să mânânce de toate, dar cu măsură.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.