ROMINA GHERDAN: FORMULE „DEȘTEPTE” DE ÎNGRIJIRE A PODOABEI CAPILARE

Este uimitor când printr-o simplă fluturare a minunatelor sale plete, femeia nu doar stârnește admirația celor din jur, dar poate schimba gravitația și restul legilor universului! Cu certitudine, podoapa capilară este una dintre comorile inestimabile prin care natura a înzestrat femeia. Un păr sănătos și frumos însă, nu se păstrează fără niște eforturi. Romina Gherdan, hairstylist cu o vastă experiență, își propune să trezească atenția tuturor femeilor către podoaba lor capilară. Într-un interviu acordat pentru revista Valand, specialista dezvăluie ritualurile de îngrijire a părului, pentru frumusețea, volumul și longevitatea acestuia.

 

 Romina Gherdan, specialist în domeniul hairstyle, susține că un aspect îngrijit și estetic al părului pune în valoare atât fizionomia, cât și personalitatea femeii, sporindu-i puterile. „Părul poate „vorbi” multe despre oameni, începând cu starea în care sunt organele noastre interne, modul în care funcționează sistemul hormonal și terminând cu personalitatea noastră. Se consideră că femeile care își strâng permanent părul în coadă sau coc, sunt conservatoare. Se mai spune că schimbările rapide în viața noastră încep prin a ne alege o altă tunsoare, coafură sau măcar culoare a părului. Eu nu cred în aceste mituri, consider că 2 cm tăiați din lungimea părului nu ne influențează nicidecum personalitatea, gândirea sau atitudinea. Schimbările întotdeauna vin din interior, iar o modificare de look îndrăzneață este doar o nouă identitate, aparentă ”, menționează Romina.

 Hairstylista remarcă: «După o simplă vizită la salonul de coafură nu te alegi cu un păr sănătos, chiar dacă arată impecabil, miroase frumos și îți oferă încredere. Trebuie să atragem atenție detaliilor importante referitoare la alimentația corectă, alegerea șamponului potrivit, modul de spălare, pieptănare și uscare a părului. Chiar și perna pe care dormim își lasă amprenta, iar pentru a păstra luciul podoapei capilare și a evita aspectul unui păr ciufulit, fața de pernă trebuie să fie din mătase”.

Printre semnele unui aspect inestetic ale podoabei capilare sunt vârfurile despicate, firele deteriorate, uscate și lipsite de vitalitate ale părului. În acest sens, specialista în hairstyle vine în întâmpinarea femeilor cu sfaturi extrem de utile: Un sfat de care trebuie să ții cont pe termen lung este să încerci să folosești placa pentru păr sau aranjatul termic cât mai rar cu putință. Dacă pare a fi imposibil, recomand placa cu un strat de protecție care diminuează din efectele termice negative. Uscătorul de păr trebuie ținut la distanță de minim 15 cm de la scalp. Evitați uscarea la temperaturi înalte care afectează foliculii și provoacă căderea firelor de păr, utilizați temperaturi moderate.

Mai mult, condițiile termice ridicate stimulează secreția de sebum și astfel, părul se va îngrășa mai rapid. Spălarea cu apă relativ rece ajută părul să arate frumos deoarece închide porii și îmbunătățește circulația sângelui, ducând la o regenerare mai rapidă a podoabei capilare. În plus, aceasta va deveni mai strălucitoare.  Subliniez, clătiți bine părul cu apă după orice spălare, folosiți prosopul prin mișcări de tapetare și nu de frecare, pentru a evita deteriorarea firelor și a elimina efectul părului pufos”.

Despre ritualurile spălării părului, Romina ține să mai adauge: ”Femeile deseori comit greșeli în periajul părului. Nu se recomandă periajul când părul este ud deoarece firele sunt mai sensibile și predispuse la rupere. Evitați să prindeți părul ud cu elastic în favoarea unui clește, astfel el va fi expus mai puțin presiunii și, respectiv, căderii. Să nu credem în mitul despre spălările frecvente ale părului care îl îngrașă. La rădăcina lui este secretat sebumul, o substanţă grasă protectoare care îmbracă fiecare fir de păr. Sebumul, așadar, nu face minuni pentru sănătatea podoabei capilare, ci doar îi oferă un aspect neîngrijit. Spălările cu o frecvență la 2 zile sunt normale și absolut necesare”.

 ”Balsamul, printre altele, nu este un element esențial în procedura de spălare și nu se aplică din abundență. Este greșit să credem că acest produs ne poate regenera sau oferi protecție podoabei capilare. Efectul pe care îl are este să învelească firele de păr cu un strat subțire de silicon și să le sigileze în exterior, oferind astfel greutate părului. Șamponul potrivit se alege în dependență de tipul tenului, gras sau uscat. Recomand să nu deprindem părul cu un singur șampon. O dată la două săptămâni, este binevenit să folosim un șampon-scrub pentru curățarea profundă a scalpului, care, la fel ca orice porțiune de piele, are nevoie de exfoliere. Mă amuză produsele din reclame ”șampon și balsam 2 în 1”. Este imposibil ca același tub să conțină ambele produse, interacțiunea dintre o bază alcalină (balsamul) și un mediu acid (șamponul) poate crea dubii”, constată interlocutoarea.

Problema căderii părului devine tot mai frecventă și alarmantă pentru femei. Bărbații, la rândul lor, se confruntă și ei cu o pierdere masivă a podoabei capilare. Fiind expus la factorii externi precum razele solare, apa din bazin sau cea sărată din mare, temperaturile reci din timpul iernii dar și alte practici de folosire a produselor chimice pentru decolorare/vopsire, părul își pierde considerabil din vitalitate. Iată care sunt sfaturile specialistei Romina Gherdan, pentru a ameliora din efectele pierderii podoabei capilare:

”Căderea părului este un semnal de alarmă al organismului care trebuie să ne îngrijoreze. Cauzele principale ale căderii părului rămân a fi cele de ordin intern, strâns legate de funcționarea sistemului nervos, stres, consumul redus de apă și carența de vitamine. Pe lângă aceste motive, este important să respectăm o ierarhie în etapele de vopsire a părului. Vopseaua de păr se aplică mai întâi pe zona parietală, și apoi pe cea a bretonului. Prin acest argument se explică căderea masivă a părului din zona bretonului, unde, de regulă, se află mai puține fire de păr”.

Romina Gherdan, specialist de încredere, încurajează utilizarea măștilor naturale cu efecte uluitoare pentru regenerarea podoabei capilare și fortificarea firului de păr: ”Produsele cu efect de stilizare sunt binevenite pentru coafori. De multe ori însă, acestea sunt nepotrivite și agresive. Îndemn să folosiți uleiurile de argan, măsline, ricin, cocos, maracuja. Executate corect, măștile naturale obținute chiar în condiții casnice pot face minuni cu firele de păr! După aplicarea acestora se recomandă acoperirea scalpului cu o pungă, mai apoi cu un prosop, și încălzirea cu ajutorul feonului pentru o reacție mai eficientă. Efectele, desigur, nu se vor observa a doua zi. După o perioadă de 3 luni de exemplu, fiind aplicate săptămânal, produsele naturale vor avea rezultate promițătoare, cu certitudine”.

Romina confesează telegrafic despre experiența ei ca hairstylist: ”Aș minți cu desăvârșire să zic că nu am avut greșeli în activitatea mea. În linii generale, femeile se ridică mulțumite  de pe scaunul meu de coafor. Cea mai bună răsplată pentru munca mea este atunci când clienta se privește în oglindă și rămâne satisfăcută de felul cum arată. Mă hrănesc cu recunoștința clientelor și rezultatele frumoase, pe care le obțin indiferent de lungimea sau culoarea părului”.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.