NU VĂ LĂSAȚI PĂCĂLIȚI! ESCROCHERIA ȘOFERILOR DE TAXI ÎNTRECE ORICE LIMITĂ

Ingeniozitatea taximetriștilor nu se oprește iar înșelătoriile la achitarea călătoriilor sunt de neîntrecut. Fiți cu ochii în patru când mergeți cu taxiul. În caz contrar, să aveți portofelul plin, pentru că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea a taximetristului.

Dacă până nu demult operatorii de taxi stabileau costul unei călătorii, astăzi, taximetrul calculează prețul acesteia. Taximetriștii însă, rămân a fi agenți economici a căror principal scop este profitul, iar contoarele nu îi împiedică în acest sens.

Direcția Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței în frunte cu Andrian Bunduc, atenționează pasagerii despre cele mai frecvente practici de înșelătorie în călătoriile cu taxiuri:

1.Taximetrul nu este conectat sau activ. ”Urmăriți atent la momentul în care urcați în taxi, să fie restartat taximetrul, să nu continue calcularea tarifului după pasagerul precedent. Dacă nu o să observați acest lucru, s-ar putea ca să aveți marele nenoroc să achitați de câteva ori mai mult”, menționează Andrian Bunduc.

2. Note de plată ”umflate” de taximetriști. Este util de știut că prețul călătoriei se stabilește prin însumarea taxei de pornire, a tarifelor pe distanța parcursă și timpul de staționare (așteptare). Taxa de pornire de pe portiera din față a taxiului trebuie să coincidă cu cea de  pe bonul de plată. Există situații când vă îndreptați spre o singură destinație dar faceți câteva staționări, iar șoferul vă transformă o călătorie în două comenzi separate și încasează astfel două taxe de pornire. Corect ar fi însă, să se folosească opțiunea ”în așteptare” a taximetrului”, declară Andrian Bunduc.

3. ”Traseul pitoresc” apare atunci când șoferii confundă transportul cu o excursie. Tariful și măsurarea distanței sunt corecte, dar călătoria durează mult mai mult decât este necesar pentru că șoferul a mers intenționat pe o rută mai lungă pentru a vă face să plătiți mai mult. ”Este interzis transportul rutier de persoane în regim de taxi pe trasee fixe, prestabilite de taximetrist. Corect este consumatorul să indice drumul, nu șoferul să aleagă. Puteți să cereți un traseu de alternativă și să îl alegeți pe cel care vă convine mai mult”.

4. Confort sau standard?Momentul în care suntem întrebați de operatorul de taxi dacă dorim să alegem o mașină tip ”confort” sau una ”standard”, este o altă șmecherie și o metodă de a percepe bani în plus. Atât timp cât este vorba de prestarea unor servicii de transport public pentru populație, condițiile tuturor autoturismelor trebuie să corespundă normelor de curățenie, igienă și să asigure confortul pasagerilor”.

5. Restul — perceput ca bacșiș. De multe ori întâlnim cazul când taximetriștii ne spun că le pare rău, dar nu au rest să ne dea, considerându-l bacșiș. Mulți dintre călători sunt prea timizi ca să se certe cu șoferul și aleg să nu mai pretindă la rest, când, de fapt, li se încalcă cu multă obrăznicie drepturile consumatorului. E culmea când tot călătorul este blamat de vreun șofer arogant că n-ar avea să-i achite suma ”fără rest”.

6. Un traseu, mai multe comenzi efectuate simultan. Taximetriștii nu au dreptul să înceapă o nouă comandă înainte de a o finisa pe cea preluată deja. Un alt meșteșug al lor este să folosească un singur traseu pentru a efectua câteva comenzi în același timp,  pentru că ”le-ar fi într-un drum”. Și asta pentru că, automobilele mai multor firme de taxi staționează pe marginea drumului în așteptarea „peștișorului de aur».

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.