SOLUȚII PRACTICE ȘI INTELIGENTE PENTRU ÎNLĂTURAREA PETELOR

Este bine știut că toți detergenții promit minuni. Drama intervine atunci când suntem nevoiți să renunțăm la noua cămașă, rochie sau orice alt articol vestimentar din cauza unei urme de ruj sau a unei pete de vin roșu. Ne putem scuti de drumul la curățătorie dacă știm să folosim inteligent produse pe care le avem la îndemână, chiar în casă. În plus, putem ocoli substanțele chimice costisitoare prin alternative ieftine și eficiente.

Petele de vin roşu

Dacă te confrunți cu această problemă, toarnă peste pată orice fel de alcool incolor (vodkă, ţuică, alcool pur sau chiar vin alb). Apoi, pune haina la înmuiat în apă călduţă cu detergent, pentru 30 de min. Efectele vor fi uimitoare!

Petele de cafea

Tamponează cu o lavetă umedă pe care ai îmbibat-o în bicarbonat de sodiu (praf de copt). La câteva minute după ce ai aplicat bicarbonatul poți să cureți pata prin spălare.

Petele de transpiraţie

Neplăcutele şi urâtele pete de transpiraţie se pot scoate uşor cu o soluţie formată din apă şi oţet. Toarnă această compoziţie peste pată şi lasă 10-15 minute, după care spală haina cu apă caldă şi detergent.

Petele de cerneală sau pix

Dacă petele sunt proaspete le poţi îndepărta uşor prin frecare cu lapte. Ţine porţiunea pătată în lapte fierbinte sau aplică pe pată câteva picături de lapte fierbinte. O altă metodă ar fi să înmoi haina în zeamă de lămâie încălzită ori într-o soluţie dintr-o linguriţă de sare de lămâie şi 200 ml apă călduţă. Pentru petele de pix, se mai recurge şi la varianta frecării petei cu alcool.

Petele de iarbă

Îndepărtează pata prin aplicarea unei soluţii formată din zeama unei lămâi şi puţină apă, lasă 20 de minute, apoi spăla haina cu apă caldă şi detergent. O altă metodă ar fi frecarea cu spirt sau oțet fierbinte.

 

Petele de sânge

Apa oxigenată te poate salva în această situație. Toarna apă oxigenată sau oțet alb pe locul pătat, lasă materialul să se îmbibe timp de 5-10 minute, iar apoi curăță pata cu o cârpă sau un prosop. Repeta dacă este necesar.

Dacă pata nu iese complet, procedura se poate repeta de 2-3 ori, alternând cu spălarea obiectului. Nu se recomandă să se aplice deodată soluții tari de substanțe chimice, este preferabil să se scoată petele cu soluții slabe în câteva reprize. Cu grijă deosebită trebuie să scoaterm petele de pe materialele colorate. Este bine să încercăm pe o bucățică de material, pentru a ne convinge că soluția e inofensivă.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.